15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dane-elec.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Jak projektantka Maria Augusta Louro przywróciła ten rodzinny dom poza São Paolo?

Zielone wiejskie odosobnienie w Jarinu, godzinę drogi od São Paulo, od dawna zapewniało Vivece Kaitila ukojenie i stymulację. Jako jedna z dwóch rezydencji na terenie posiadłości, która należała do jej rodziny od 40 lat, jest miejscem niezliczonych szczęśliwych wspomnień – wspinania się po drzewach, odwiedzania sąsiadów – z jej dzieciństwa. Ale odkąd jej rodzice wrócili do rodzinnej Finlandii, domy były zaniedbane przez dziesięciolecia. Jednak wystarczyło, że wspomnieli o sprzedaży, aby Kaitila nacisnęła hamulce.

W 2018 roku jej rodzice przenieśli akt własności na nazwisko Kaitila, a ona zatrudniła projektantkę Marię Augustę „Guta” Louro do nadzorowania renowacji. „Nie chciałem, żeby zmieniło się tak bardzo, że nie rozpoznałbym w nim przestrzeni, w której spędziłem dzieciństwo” Kaitila mówi: „i to właśnie [Louro] udało się uchwycić: historię i energię tego, czym kiedyś był dom”. Bez zmiany struktury lub powierzchni, budynek z myślą o konserwacji spowodował modernizację głównej rezydencji o powierzchni 861 stóp kwadratowych za pomocą nowego pokrycia dachowego, zaktualizowanej instalacji elektrycznej, zmodyfikowanego układu, który stworzył dwie dodatkowe łazienki (jedna z łazienką) i wydzieloną pralnię.

Ale głównym celem Louro było dostosowanie stylistycznie głównego domu do drugiego domu, na który jawnie wpłynął brazylijski okres kolonialny. ten

główny dom „per se nie miał stylu”, wspomina. „Chcieliśmy, aby domy mówiły tym samym językiem, a energia Viveki była widoczna w materiałach i kolorach”. Będąc domem wakacyjnym, przestrzeń musiała być również miejscem, w którym jej właściciel — teraz prezes i dyrektor generalny GE Brazil — mógł bawić się, odpoczywać i „chodzić boso”, gdy odwiedzała.

Louro i jej załoga pozyskiwali lokalne materiały wszędzie tam, gdzie było to możliwe, szukając pomysłów w pobliskim Minas Gerais, stanie w Brazylii znanym z kolonialnej architektury: odzyskane drewniane podłogi w Peroba Rosa w celu zastąpienia zimnych płytek, nowe drzwi i szafki z drewna cumaru, wykonane na zamówienie. kolorowe płytki hydrauliczne w łazienkach i kamień São Tomé na zewnątrz.

Po zakończeniu remontu w grudniu 2019 r. Kaitila mogła zorganizować ostatnie świąteczne spotkanie dla swojej dalszej rodziny w Jarinu, zanim COVID-19 zmusił Brazylię do zamknięcia. Nowo wyremontowany dom służył Kaitili jako główna rezydencja (i zdalne biuro) podczas pandemii i następującej po niej kwarantanny, zapewniając jej i jej psom dostęp do natury – a jeszcze lepiej, całkowicie oddzielną rezydencję dla jej dorosłego syna, w którym może żyć przez dłuższy czas. gorset. „Dzięki temu jesteśmy niezależni”, mówi Kaitila, „ale możemy też być razem”.

zadaszony ganek

zewnętrzny ROMULO FIALDINI

Projektantka Maria Augusta „Guta” Louro pozyskała lokalne materiały do ​​tego domu pod São Paulo, a następnie uzupełniła go niebieskimi akcentami. „Chcieliśmy, aby był wyrafinowany, czysty i kolorowy” – mówi. Farba: Banho de Espuma (drzwi i okna) i Calça Jeans (żaluzje) firmy Suvinil. Huśtawki: Franccino.

Salon

salon ROMULO FIALDINI

„Jeśli coś kochasz, to musi tam pozostać, a my sprawimy, że to zadziała”, mówi Louro, który miał istniejący klient sofa tapicerowane tkaniną Donatelli. Fotele skórzane: Gustavo Bittencourt. Sztuka: Naszyjnik ścienny (zaplecze) autorstwa Evy Soban dla Dpot Objeto; drewniany naszyjnik Marii Heleny Emediato (z tyłu po prawej). Kinkiety (dyski): Lumini. Leżanka: Estar Moveis. Krzesła: Sergio Rodrigues w Artefakcie. Dywan: Koncepcja Fenicji.

Kuchnia

kuchnia ROMULO FIALDINI kuchnia Przed

Dodanie niestandardowych szafek i frezarek autorstwa Guta Louro Designs nadało pomieszczeniu bardziej tradycyjny charakter. Posadzka: Portinari. Louro wybrał Lumini klosz (w Azul Turqueza), aby dopasować wnętrze Formica regały (w Mediterranée) w kredensie, który zaprojektowała. Tabela: niestandardowe, wzory Guta Louro.

Czytelnia

Czytelnia ROMULO FIALDINI

A kanapa, przebrany w aksamitną tkaninę Donatelli, otwiera się na nocujących gości. Sztuka: własna klienta. Poduszki oraz rzucić koc: Strona główna Kodeksu. Lekki: Nabłyszczania Ypiranga. Dywan: Koncepcja Fenicji.

Łazienka

łazienka ROMULO FIALDINI

Tradycyjne płytki hydrauliczne w drugiej rezydencji posiadłości zainspirowały podobne ulepszenia do głównego domu.

Pergola

pergola zewnętrzna ROMULO FIALDINI

Zadaszony grill i barek pozwalają na rozrywkę na świeżym powietrzu bez instalacji wodno-kanalizacyjnej wymaganej do pełnej kuchni na świeżym powietrzu. Krzesła oraz Tabela: Franccino. Minilodówka: Elektrolux. Kamień: Sao Tome.

Więcej szczegółów

Śledź House Beautiful na Instagram.

>

Previous Post
Pule os pratos e alugue esses cenários de mesa selecionados e sofisticados
Next Post
Besøk en koselig bohemisk bungalow av Brooklyn Home Company